Care este diferenta intre organic si bio?

09/11/2018
de catre Admin Admin

Te-ai intrebat probabil care este diferenta intre un produs bio si un produs organic. Raspunsul este simplu: niciuna! Dar intre un produs eco si un produs certificat bio? Raspunsul este acelasi.

Bio - eco - organic - ecologic sunt sinonime, denumirea fiind diferita in functie de zona geografica unde s-a facut certificarea produsului. Termenul „organic” este utilizat cu precadere in spatiul anglo-saxon. Termenul „bio” (de la biologic) este folosit in special in spatiul franco-german. De exemplu, in SUA si Canada se utilizeaza termenul organic, in spatiul german – atit ecologic („eco”), cât si bio, iar in Italia sau Ungaria termenul folosit este de „bio”. In Romania, termenul utilizat este de „Agricultura Ecologica” , cu prescurtarea „ae”.

In plus, in Uniunea Europeana este obligatorie aplicarea simbolului certificat bio UE incepand cu data de 1 iulie 2010.

Indiferent de denumire, produsele ECO, BIO, sau Organice sunt certificate de un organism autorizat, care garanteaza ca acestea au fost obtinute fara adaugarea de substante chimice, daunatoare mediului sau oamenilor. Producatorii de astfel de produse trebuie sa urmeze o procedura foarte stricta, respectatnd legislatia in vigoare. In urma controalelor care se fac de catre organisme de inspectie si certificare, daca acestia respecta regulie de productie, primesc certificatul de produs ecologic si isi vor putea eticheta produsele ca fiind ECO.

A nu se confunda insa certificarea bio/eco/organic cu inscriptia "natural" sau "100% natural". Aceasta inscriptie nu este altceva decat o strategie de marketing ce profita de faptul ca legislatia nu prevede nicio restrictie la utilizarea termenului "natural". Un produs etichetat ca fiind "natural" poate contine aditivi, ingrasaminte sau alte substante daunatoare organismului.


Sursa foto: gourmetgiftbaskets.com