Ce sunt produsele bio?

09/11/2018
de catre Admin Admin

Cu siguranta am auzit in ultimul timp despre diferite produse bio. Dar ce inseamna, de fapt, un produs "bio"? Ce anume face diferenta intre un produs obisnuit si unul certificat bio?

Certificarea bio/eco presupune ca pe intreaga linie de productie, de la cultivarea materiei prime pana la produsul in forma finala s-au folosit numai elemente naturale, organice, fara adaosuri de substante chimice. Legislatia privitoare la certificarea bio a unui produs este foarte stricta. Certificarea se refera, in general, la produsele alimentare insa exista certificari si pentru produse bio de ingrijire personala, detergenti ecologici sau cosmetice bio.

Conditiile de acordare a statutului de produs ecologic difera de la o tara la alta, insa regulile de baza sunt aceleasi: este interzisa folosirea organismelor modificate genetic, a substantelor chimice daunatoare omului (pesticide, aditivi, conservanti, hormoni de crestere, antibiotice, etc). De asemenea, locul unde sunt crescute materiile prime trebuie sa fie ferite de radiatii iar in solul unde se cultiva plantele trebuie sa nu se fi folosit ingrasaminte sau pesticide cu cativa ani inainte. Daca un produs final contine mai multe ingrediente, aceasta regula se aplica tuturor ingredientelor unui produs.

Pe eticheta aplicata unui produs bio este obligatoriu sa fie trecute urmatoarele elemente: referirea la productia in sistem ecologic, logo-ul de certificare bio, numele institutiei care a efectuat certificarea si, dupa caz, data expirarii certificarii.

Consumul de produse bio este o alegere excelenta pentru sanatate, doar cu un produs certificat putand fi siguri ca nu ingeram chimicale daunatoare organismului sau plante modificate genetic, elemente intalnite astazi in peste 90% din alimentele din supermarket si, din pacate, chiar si in cele "de la tarani". Pretul mai mare al produselor eco/bio este pe deplin justificat in conditiile in care fara chimicale productia pe o anumita suprafata este mult mai mica decat in cazul agriculturii traditionale.